Nejsme banda asociálů

6. 05. 2011 20:09:56
Člověk si ráno čte noviny a má pocit, že by se měl ve vyvolaném pocitu hanby nechat sterilizovat a na vlastní náklady zavřít do vězení, pokud možno co nejdál od lidí. Je totiž běsnícím živlem. Ničitelem všech dobrých úmyslů a lidí. Lůzou, která chce mlátit do pohodlně usazených, nerušících a za nic nemohoucích pánů. Jako fotbalový fanoušek se proti této nálepce musím ohradit, ač za tím nebyla přímo mně přidělena.

Musím ještě předeslat, že nejsem fanoušek Slávie Praha a násilí odsuzuji za všech okolností. Přesto dnes udělám výjimku a slávistů se zastanu. Jejich klub byl zřejmě dohnán ke krachu a to za naprosto nepochopitelných okolností.

Není to tak dávno, co byli sešívaní nejlepším, vlastně jediným dobrým, reprezentantem České fotbalové ligy. Na jejich hru se dalo dívat, na nový a krásný (vlastně krásný jen pro ně) stadion chodili desetitisíce fanoušků a do klubové pokladny tekly od sponzorů, fanoušků i díky účasti v Lize mistrů pohádkové částky. Slávie už nebyla „věčně druhá“, naopak měla našlápnuto, aby se stala jasným vládcem fotbalu v Čechách a celoevropským pojmem.

Jenže jak peníze přitékaly, tak byly také odváděny pryč. Nevěřím, že si klub pouze žil nad poměry a do současné situace se dostal pouze nakupováním drahých hráčů a přemrštěnými provozními náklady. Mezi jeho majiteli jsou lidé, jejichž jména a pověst vedou k myšlenkám, že klub byl rozkraden. Že získané prostředky nebyly použity k dalšímu rozvoji klubu a spokojenosti fanoušků, ale pro osobní zisk několika pánů v kravatách koukajících na fotbal z VIP lóží, teda pokud je vůbec fotbal jako hra a Slávie jako klub s tradicí a historií někdy zajímal.

Tito lidé jsou hlavními viníky situace, která nastala při semifinálovém zápasu poháru s Olomoucí. Ozvali se lidé, kterým na klubu opravdu záleží. Ti, kteří, ač třeba nefandí moc dlouho, jsou klubu zdrojem peněz a dobré pověsti. Vždyť čím by fotbal byl bez fanoušků? Mohli by fotbalisté dostávat své velmi slušné peníze, kdyby fotbal nikoho nezajímal? Proč by se stavěly stadiony pro dvacet tisíc lidí, když by na ně nikdo nechodil? Kopaná je hlavně společenským fenoménem, byznysem až na druhé koleji. Moc zde vychází zespoda a to se včera naštěstí názorně ukázalo

Slávistům došla trpělivost, ruply jim nervy. Ale co jiného mohli dělat? Protestní akce byla sice špatně načasovaná a před zápasem byli donuceni nechat se utáhnout na vařené nudli přes psí oči Kapitána Kisela, který měl jako jediný odvahu vyjít mezi lidi, ale nic jim říct nemohl. O poločasové přestávce bylo po dvou slovech pana Platila jasné, že zase půjde jen o snůšku konejšivých frází a pohár trpělivosti přetekl.

Pamatuji si podobnou situaci v Bohemce. Tehdy jsem věřil pánům, jako byli Vejsada, Vít, nebo Bubník a byla to obrovská chyba. Je dobře, že fanoušci Slávie procitli dřív, než tehdy fanouškovská obec Klokanů. Nemám naše vršovické sousedy rád, ale osud, který pro ně byl přichystán majiteli si nezaslouží.

Ač se mi násilí příčí, fanoušci k němu včera byli dotlačeni. Nedělám si iluze, že mezi nimi nejsou rváči, kteří při svém zúženém pohledu na svět využili situace k uspokojení svých ne úplně lidských pudů. Ale k vyhrocení situace přispělo hlavně zoufalství z nastalé situace a pocit sounáležitosti s umírajícím klubem. Viníky smrti klubu ale nehledejme mezi rozlícenými fanoušky, ale mezi pány ve skyboxech, kteří situaci zavedli tak daleko.

Novinové články o běsnících zvířatech tedy považuji za nespravedlivé. Média by neměla být ohromena vizuálně působivými následky, ale měla by se zabývat příčinou a ta leží jinde. Nemám Vás rád, slavisté, ale zasloužíte respekt.

Autor: Vojtěch Man | pátek 6.5.2011 20:09 | karma článku: 25.72 | přečteno: 2200x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2530
Stále ještě mladý člověk vrhán do dospělého světa. Školami vyučený účetní a sociolog, který rád přemýšlí a ve chvíli, kdy si myslí, že má dost co říct, řekne to.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...